Cum să găsesc un soft legislativ bun?

Ce program legislativ îmi recomandaţi?


Întrebarea şi răspunsul la aceasta aproape a dispărut de pe internet.

Fiecare se ghidează după alegerea făcută de o cunoştinţă, chiar dacă ….

Şi totuşi oare nu putem avea criterii logice care să ne conducă la alegerea programului legislativ conform cu nevoile noastre?


Cei care au ales softul legislativ EUROLEX ne-au adresat mai multe întrebări prin prisma experienţa lor cu alte programe legislative.


Le-am sintetizat în următoarele întrebări. Poate acestea coincid cu preocupările dumneavoastră. La fiecare am punctat opiniile lor şi răspunsul softului legislativ EUROLEX.



1. Are o interfaţă simplă şi prietenoasă?

Este important ca aceasta să fie cât mai accesibilă, dar să ofere informaţii utile chiar de la deschiderea programului. Numeroase programe legislative au o interfaţă simplă, dar care nu oferă decât o listă de acte şi nimic relevant pentru utilizator


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

După lansarea programului legislativ apare Buletinul informativ care este important deoarece:

a) vă spune ce acte publicate anterior intră în vigoare la data respectivă sau ce acte au fost (re)modificate şi s-a realizat forma lor actualizată (consolidată)

b) vă informează cu principalele documente noi, de interes major, pe diverse secţiuni ale legislaţiei, pe care le puteţi vizualiza direct, fiind marcate cu link. Cuprinsul din stânga vă ajută la orientarea rapidă în text şi puteţi accesa informaţia dorită. Iată un Buletin informativ la o anumită dată



Părăsind Buletinul informativ este afişată lista actelor, implicit descrescător după data publicării, deci ultimele MO apar primele. Lista poate fi sortată după diverse date (emitere, publicare, intrare în vigoare, număr) crescător sau descrescător. Imaginea este relevantă.



2. Poate fi accesat de pe tabletă, telefonul mobil?

Este cunoscut faptul că mobilitatea este un espect important în activitatea curentă, iar în cazul avocaţilor în anumite momente este esenţială dacă ne referim la necesitatea accesării la instanţă sau la client.


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

Programul legislativ EUROLEX poate fi accesat de pe tabletă sau telefonul mobil, în aceeaşi manieră ca în cazul accesării online. Aplicaţia este compatibilă cu orice tip de telefon sau tabletă.


3. Oferă o informaţie completă în legătură cu un act, care vă scuteşte de alte prelucrări?

Majoritatea softurilor legislative oferă informaţii în legătură cu un act, dar câte prelucrări mai aveţi de făcut pentru a le vedea? Ne-am convins făcând operaţii multiple, căutând prin numeroase ferestre cu acte

Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

Spre deosebire de toate programele, din momentul poziţionării pe un act aveţi maxim de informaţii cu minim de prelucrări din partea dumneavoastră.

De ce? Foarte simplu. Realizatorii produsului au experienţa necesarului de informaţii pentru un utilizator deoarece au o experienţă de peste 20 de ani. Pare incredibil, dar este adevărat deoarece au creat primele softuri legislative din România încă din 1993. Din acest motiv, dar şi din întâlnirile cu mii de jurişti, magistraţi, economişti interesaţi de un produs cât mai performant, au acumulat toate cererile de informaţii specifice acestora.

Răspunsul acestei vaste experienţe este concretizat într-un model de interfaţă care este imbatabil, comparativ cu orice alt soft legislativ.

Acesta este unul din motivele care face softul legislativ EUROLEX lider în domeniu, prin eficienţa şi logica prezentării informaţiilor.

De ce? Deoarece toate informaţiile sunt puse direct pe articolele actului de bază

Vă lăsăm să apreciaţi dacă mai puteţi adăuga alte cerinţe de informaţii directe pe un act prin două exemple:

Codul de procedură civilă şi Codul fiscal.

Am ales aceste două acte deoarece fiind mai vechi au maxim de informaţii pe care este necesar să le cunoaşteţi şi pe care utilizând EUROLEX le obţineţi cu minim efort.


a) În cazul Codului de procedură (în vigoare până la 15.02.2013), multitudinea conexiunilor este vizibilă în imaginea următoare.


Nici nu mai trebuie descrise informaţiile care se obţin deoarece prin simplul click pe oricare din butoanele active din partea dreaptă primiţi informaţia direct pe articol. Luăm ca exemplu hotărârile CEDO


Lista este lungă şi în imagine este parţial afişată, dar în titlu sunteţi informaţi cu numărul hotărârilor (95) evident la data accesării programului

Dacă pe un articol sunt mai multe hotărâri, numărul articolului este afişat o singură dată, iar hotărârile sunt aranjate descrescător după data pronunţării acestora

Prin această aranjare am facilitat urmărirea tratării acestui articol la această instanţă pe parcursul mai multor ani

Vom exemplifica prezentarea informaţiei în cazul articolului 322 pentru care am ales o hotărâre recentă


După cum se poate vedea, corespondenţa între cele două acte este la nivel de articol (mod de prezentare identic pentru oricare altă informaţie privind conexiunea dintre două acte).

Regula este că în partea superioară este articolul din actul de bază, iar în partea inferioară documentul cu care se conexează. Imagine cu o hotărâre CEDO.



b) Al doilea act prezentat este Codul fiscal

Şi în cazul acestui act sunt numeroase informaţii care sunt oferite direct pe articolele codului. În plus remarcăm că butonul Armonizare a devenit activ, iar la meniurile din butonul Totul despre actul curent au apărut şi două conexiuni noi (marcate cu linie roşie):

- Norme, aplicare, adică a tuturor actelor care se conexează cu acesta şi impun anumite reguli de aplicare

- Legături acte comunitare Evident că în afara actelor de armonizare a codului va trebui să ţinem cont şi de prevederile din respectivele acte comunitare, puse în corespondenţă cu articolele Codului fiscal.



Lăsăm la aprecierea dumneavoastră dacă softul legislativ EUROLEX vă oferă un număr considerabil de mare de informaţii fără a fi necesară o prelucrare din partea dumneavoastră.

Credem că aceste performanţe nu sunt egalate de nici un alt soft legislativ concurent prin numărul informaţiilor oferite direct, fără alte operaţii făcute de dumneavoastră.


4. Se găsesc rapid actele dacă se cunosc elementele simple de identificare (tip, număr, an)? Dar pentru alte situaţii?

Majoritatea produselor asigură această funcţie, dar pe un număr restrâns de probleme


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

Pentru a răspunde la această întrebare accesăm butonul Căutare simplă care ne deschide următoarea fereastră de căutări. Imaginea şi comentariile vă oferă un tablou complet al facilităţilor oferite.


Primul buton se referă la căutarea unui act când ştim unul sau toate cele trei elemente de identificare.

Dacă omitem unul din ele lista creşte.

Precizare : anul poate fi dat numai din două cifre

Următoarele două butoane vă dau direct M.O


Sub acest buton se află alte patru butoane pentru căutare rapidă conform numelui care îl poartă

Constituţionalitate – oferă lista tuturor actelor atacate la Curtea Constituţională

Acte derogatoare – oferă lista tuturor actelor care derogă de la un act (lista inversă faţă de informaţia oferită prin butonul Totul despre actul curent)

Acte din actualizări oferă lista actelor din ultimele cinci actualizări efectuate

Acte care în perioadaau fost abrogate, intră în vigoare sau au fost modificate oferă informaţii pentru perioada dată

Relaţiile României cu: oferă fără prelucrări lista convenţiilor, tratatelor, memorandumurilor etc. cu fiecare stat sau instituţie din lista alfabetică


Credem că modul extrem de simplu şi rapid prin care se obţin informaţii fără alte prelucrări din partea utilizatorului, doar cu ajutorul acestor căutări simple pentru un mare număr de situaţii, nu sunt egalate de nici un alt program legislativ concurent existent pe piaţa produselor legislative.


5. Pot face căutări complexe prin combinarea mai multor criterii?

Şi la această întrebare toate produsele răspund la unison că pot combina criterii, că răspund rapid şi bine. În realitate situaţia este complet alta şi în mod curent apare una din situaţiile următoare:

- oferă liste de rezultate irelevante, foarte mari, imposibil de verificat

- cuvintele din expresie sunt dintr-un paragraf, dar expresia nu se mai regăseşte, îşi pierde sensul prin distanţa dintre cuvinte

- durează foarte mult sau nu mai dau nici un rezultat după minute întregi de căutare


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.


La această întrebare EUROLEX răspunde că are cel mai performant motor de căutare existent pe piaţa softurilor legislative din România şi oferă liste concludente de rezultate, într-un timp foarte scurt – maxim 6, 7 secunde. Acest lucru a fost demonstrat cu prilejul a numeroase licitaţii la care s-au cerut căutări avansate. Nici unul dintre produsele concurente nu au reuşit să ofere liste relevante şi nici să se încadreze în timp.

Mai facem precizarea că softul legislativ EUROLEX oferă răspunsul sub 5 secunde, iar listele sunt relevante, dacă criteriile sunt consistente. Mai mult, în condiţiile în care s-au operat cele mai restrictive condiţii (radicalul cuvintelor, cuvintele nu sunt alăturate, expresia are până la 5 cuvinte, scrise cu diacritice – pentru a elimina rezultatele false) rezultatele au fost spectaculoase.

Dar lucrul cel mai important este faptul că utilizând acest criteriu de selecţie putem face o analiză în timp a aplicării unei norme juridice.

Prezentăm două exemple de căutare a unor expresii


a) “acordarea pensiei de urmaş”

i) Această expresie poate fi căutată exact cum este scrisă, dar este foarte posibil ca să vă intereseze expresia şi în alte variante, deoarece nu ştiţi cum s-a exprimat legiuitorul sau instanţa. În acest caz, folosind radicalul cuvintelor, găsiţi expresia în orice situaţie. Partea din cuvânt scrisă cu roşu reprezintă radicalul cuvântului, iar restul sunt sufixe ce determină forme flexionare pentru cuvintele din expresie:

- acordarea, acord, acordării, acordare etc.

- pensia, pensiei, pensiilor etc.

- urmaş, urmaşului, urmaşilor etc.

ii) putem introduce sinonime pentru cuvintele din expresie scriindu-le despărţite de o virgulă (fără spaţiu);

Forma finală a expresiei pe care o vom căuta este: acord pensi, indemniz urmaş

adică pe bază de radicalul cuvintelor, cu sinonime, cuvinte nealăturate pe care o scriem în caseta pentru expresii


Fereastra de căutări prezintă toate criteriile de căutare posibile şi posibilitatea combinării acestora.

Analizând criteriul de căutare expresii se remarcă complexitatea algoritmului de căutare

Mai mult, în afara cuvintelor din expresie se mai pot include maxim alte:

- 5 cuvinte obligatorii în text

- 5 care nu trebuie să fie în text



Această expresie poate fi căutată numai în actele oficiale, numai în formele actualizate sau în toate. Este foarte posibil ca între cuvintele expresiei să se intercaleze şi alte cuvinte (1, 2 sau mai multe). Exemplu în cazul acestei expresii este posibil ca exprimarea să fie şi sub una din formele:

acordă pensia întreagă de urmaş – un cuvânt intercalat

acordă, la cerere, pensia întreagă de urmaş – două cuvinte intercalate

Rezultatul căutării este următoarea listă:

Căutare numai în actele de bază şi fără acte inactive

Căutare numai în actele de bază


Observaţii:

1. Dacă nu facem căutarea şi în formele actualizate este posibil să mai pierdem acte

2. această căutare durează sub 3 secunde

3. dacă am căuta în formularea pensi,indemniz urmaş ar rezulta un număr de 146 acte în vigoare din perioada 1949 – la zi, ( din care 3 acte anterioare anului 1990)



6. Cum pot cunoaşte aplicarea corectă a unui act?

Este ştiut că nu numai normele metodologice au impact asupra aplicării unor prevederi din actul de bază. Sunt şi alte acte care impun cunoaşterea altor dispoziţii cu impact asupra actului de bază.


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

EUROLEX a rezolvat această problemă prin introducerea unei opţiuni numită Norme, aplicare. Această opţiune am întâlnit-o şi la Codul fiscal. Vom exemplifica pe un alt document extrem de uzual, Codul de procedură fiscalăO.G. nr. 92/2003.



Am ales selectiv o parte din articolele care au norme pentru a vedea de câte acte trebuie ţinut cont în aplicarea articolului. La click pe articolul 81 vă apare sus textul articolului şi jos toate actele de care trebuie să ţineţi cont în aplicarea corectă a textului din actul de bază, Codul de procedură fiscalăO.G. nr. 92/2003.



7. Cum pot vedea rapid legăturile între acte şi care este efectul acţiunii între ele?

Şi la această întrebare primiţi asigurări că primiţi informaţii clare şi precise

Să vedem în ce constă diferenţa între EUROLEX şi orice alt program pentru legislaţia românească


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.


Pentru exemplificare vom lua cazul O.U.G. nr. 34/2006. Vom parcurge lista informaţiilor oferite direct fără prelucrări din fereastra Totul despre actul curent. Dând click pe unul din primele două meniuri apare legătura cu acte anterioare/ulterioare. Legenda de culori vă spune în fiecare situaţie ce a făcut O.U.G. nr. 34/2006 asupra actelor anterioare (imaginea din stânga), respectiv ce acţiune au avut actele ulterioare asupra acestei ordonanţe (imaginea din dreapta). Este un mare avantaj, deoarece ştiţi fără altă prelucrare tipul acţiunii. Redăm prin două imagini situaţiile posibile


Legături cu acte anterioare


Legături cu acte ulterioare




Apreciem că şi în acest caz răspunsul softului legislativ EUROLEX este pe măsura aşteptărilor, vă scuteşte de timp şi practic ştiţi fără prea multe eforturi să vedeţi rezultatele concrete. În acest caz putem trece la întrebarea următoare care este conexată.


8. Am o imagine clară privind cum modifică un act, un act anterior?

De regulă aceste operaţiuni sunt reflectate în succesiuni de ferestre în care te rătăceşti. Mai grav: în multe programe legislative sunt forme actualizate greşite, în sensul interpretării eronate a normelor de tehnică legislativă privind abrogarea unui text care au modificat un act şi ulterior au fost abrogate.


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

Vom da două exemple, sperăm sugestive. Căutăm actul respectiv şi apoi din fereastra deschisă prin Totul despre actul curent, meniul Acte ulterioare accesăm actul modificator.


a) Pentru a vedea cum a modificat Legea nr. 76/2012, O.U.G. nr. 34 . Procedăm astfel: dăm click pe lege şi vom remarca activarea butonului Fişa actului. La click pe butonul Fişa actului apare imaginea următoare


Este evident uşor de urmărit corespondenţa între articole şi cum s-a făcut modificarea


b) în mod similar vom vedea cum a fost modificat Codul de procedură civilă din 2011; de către Legea nr. 206/2012. Pentru aceasta activăm din butonul

Totul despre actul curent meniul Acte ulterioare şi ne poziţionăm pe Legea nr. 206/2012. Dând click pe acest act vom remarca

activarea butonului Fisa actului. La click pe aceasta apare imaginea următoare



Apreciem că puteţi face în mod similar afirmaţia că este extrem de uşor de urmărit corespondenţa între articole şi cum s-a făcut modificarea actului anterior


9. Cât de simplă este orientarea în text, cum găsesc rapid informaţia dorită, ce informaţii am direct din text?

Toate produsele vă oferă ca soluţie utilizarea combinaţiei tastelor Ctrl+F, dar acesta ridică probleme când expresia are forme flexionare, cuvintele nu sunt alăturate etc.


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.


Deja v-aţi făcut o idee din exemplele de până acum, dar surprizele plăcute continuă. Răspunsul este spectaculos şi asta deoarece aveţi la dispoziţie următoarele instrumente:

- Cuprinsul actului (pentru orice act)

- Butoane care devin active când acţionăm asupra articolelor colorate din Cuprins

- O fereastră specială de căutare a expresiilor în text


Vom alege Codul de procedură civilă în vigoare până la 15 februarie 2013 deoarece putem exemplifica toate situaţiile posibile pe care le-am întâlnit în anii de existenţă a produsului pe piaţă. La click pe document se deschide forma la zi a acestuia (dacă vrem la altă dată activăm butonul Forma la data). Apare imaginea următoare care ne furnizează direct numeroase informaţii în legătură cu articolele actului



Se remarcă următoarele “semnale” pe ecran:

a) în partea superioară au devenit active o serie de butoane în culori diferite, care indică existenţa unor informaţii directe. Ele prezintă informaţiile privind:

Istoric – istoricul modificărilor articolului, toate formele acestuia conform fiecărui act modificator. Această informaţie poate fi şi listată, parţial sau integral

Speţe- toate speţele aferente articolului indiferent de instanţă (naţională sau CEDO)

Comentarii – comentarii, note, studii ataşate articolului

Derogări – derogările de la acel articol

În anumite situaţii devine activ butonul Aplicare dacă pe acesta sunt puse norme sau acte cu rol de normă.


Vom prezenta ca exemplu situaţia art. 27. În cazul acestuia devin active butoanele de Istoric, Speţe şi Comentarii.


La Istoric aveţi succesiunea modificărilor articolului de la forma iniţială, succesiv, în ordine cronologică conform intrării în vigoare a actului modificator. Succesiunea modificărilor unui articol poate fi listată folosind butonul pictogramă cu imprimanta aflat în partea superioară a ecranului


Am afişat forma iniţială a articolului; în text aveţi forma de aplicare azi. Dacă dorim putem vizualiza pagina cu toate modificările şi o putem şi lista.


Speţe Acest buton vă prezintă toate speţele cu precizarea instanţei care a publicat-o. După cum remarcaţi aveţi informaţia atât din afara actului cât şi direct din text. În această variantă aveţi afişate toate speţele, indiferent de emitent, dar în ordine cronologică



Comentariivă prezentăm un comentariu pentru acest articol




10. Cât de des se fac actualizările şi după cât timp apar formele consolidate (actualizate) ale actelor modificate?


Aparent toate produsele dau asigurări. Să vedem însă unde este diferenţa

Răspunsul softului legislativ EUROLEX.


În funcţie de numărul şi importanţa actelor, zilnic se fac minim 2 – 3 actualizări (verificabil pe ultimii 10 ani)

Formele consolidate ale actelor se realizează de regulă în aceeaşi zi cu modificarea. Dacă actul a suferit multe modificări (peste 40 – 150), atunci, pentru verificare, acea formă se face în maxim 2 – 3 zile


11. Ce garanţii aveţi pentru o informaţie corectă şi la timp?


Răspunsul softului legislativ EUROLEX.

Credem că toate informaţiile prezentate, reprezintă o parte a acestei garanţii. Mai menţionăm următoarele:

- certificarea formelor actualizate pentru situaţii interpretabile de către instituţii şi specialişti de înaltă clasă,

- exigenţele impuse de clienţii noştri (extrem de exigenţi – Ministerul Justiţiei, ICCJ, CSM, Curţi de apel şi tribunale, ministere, alte instituţii publice sunt o garanţie pentru orice utilizator al produsului EUROLEX, deoarece informaţia este una comună.


Dacă mai lipseşte ceva, ne faceţi un mare serviciu indicând observaţiile şi propunerile dumneavoastră la următoare adresa de mail: office@eurolex.ro.